Hooi op zolder!

De zomer is voorbij en de laatste week van augustus /eerste week van september zijn meteen gruwelijk druk! Niet alleen kwamen de stratenmakers een tank plaatsen en het erf bestraten, het rammetje van dit jaar moest ook naar de slager gebracht (dat is een hele operatie want hij moet voor 6 uur ’s ochtends in Dokkum afgeleverd en we moeten er een goedgekeurde veewagen voor lenen) én het was goed weer om het hoognodige laatste hooi te maken.

En dit keer gewoon hooi, geen kuil! Want we hebben nu een echte hooizolder!

Dus veel schudden, harken, voldoende laten drogen, de balenpers en… voor de eerste keer hooi op de hooizolder. Mooi wark!

Regenwatertank plaatsen

Omdat voor het plaatsen van de regenwatertank het hele erf sowieso op de kop moest, hebben we plaatsing van de tank en het erf bestraten als één klus aanbesteed. En op 31 augustus (na veel bellen en nog wat vijven en zessen…) kwam het bestratingsbedrijf de tank plaatsen!

Een groot gat… nog best spannend om hem op de juiste diepte te krijgen. Dat is sowieso lastig, omdat ons erf best sterk afloopt. Daarom hebben we de tank ook in een border gepland; dan maakt het net wat minder uit of hij wel helemaal ‘flush’ is met de werkhoogte dan wanneer hij in de bestrating zou liggen.

Met de kraan tillen is wel makkelijker dan met onze trekker…

Deels vullen met (leiding)water, zodat hij goed stevig en pas komt te liggen. Voor opdrijven hoeven we hier niet bang te zijn!

Daarna weer aanvullen met (goed verdicht) zand.

De schachtverlenging er aan maken…

En daar ligt-ie. Met een sleuf door het toegangspad voor de afvoerbuis. Die moet helemaal naar de sloot lopen. Mijn mooie moestuinbassin ligt hoger dan de tank nu is komen te liggen. Dus daar kan hij niet meer op afwateren. Maar de sloot ligt diep zat. Alleen wel 20 meter verderop… nog ff een geultje langs de vlonder graven dus.