Kerststal

Joris heeft de afgelopen weken -tussen de buien door- de stal afgemaakt. De hooizolder mooi afgetimmerd met verticale plankjes (met een kier ertussen voor optimale ventilatie). En luiken om makkelijk hooi van de platte kar op de zolder te tillen.

Aan de kopse kant allemaal verschillende lengtes schuin zagen… veel puzzelen om handig met het hout uit te komen.

Extra mooie smeedijzeren grendels op de luiken

De oude stallamp die in Amersfoort onder de overkapping hing heeft eindelijk weer een plek gekregen.

Héérlijk om als je ’s avonds de schapen nog wat hooi gaat geven, dat gewoon onder de overkapping te kunnen doen én goed bijgelicht!

De stal is zo mooi geworden, dat ik de verleiding niet kon weerstaan om hem een beetje te versieren. Met de storm Conall is er een oude, met klimop begroeide populier vlak naast onze oprit omgewaaid, dus materiaal genoeg.

Een echte kerststal, compleet met schapen! We wensen iedereen warme kerstdagen en een vreedzaam, gezond en vrolijk 2025!

Badkamer stuken

We maken al sinds het voorjaar van 2022 gebruik van de badkamer. Maar hij is nog steeds niet af.

Destijds hebben we bij de badkamer wat compromissen gesloten wat betreft eco-bouwen. We wilden de badkamer zo snel mogelijk in gebruik kunnen nemen. En uiteraard wilden we zeker weten dat het waterdicht werd. Daarom hebben we de aannemer het laten doen ‘zoals hij het altijd deed’. Dus gipsplaten voor de wanden, kimband erop en tegels rond douche en bad. Het idee was om de rest van de wanden met kalkstuc te pleisteren. Dat is beter waterbestendig en sterker dan leem.

Maar het is moeilijker (zwaarder) stuken. En vooral: als je morst (en je maakt het niet meteen schoon) maakt het vlekken die haast niet meer weg te krijgen zijn. En intussen (na het stuken van de kelder en de stal) weet ik dat het onvermijdelijk is dat er óveral kalk aan komt.

En bovendien: in tweeëneenhalf jaar gebruik zijn er hooguit een paar spatjes op de gipsplaten gekomen. Dat moet de leem ook wel aankunnen. Vooral als we het afwerken met ‘mineraalverf’. Dat schijnt een soort (heel dun) steenachtig laagje op de leem te vormen. Ik heb dat intussen in de bijkeuken gebruikt en ben er erg tevreden over.

Dus, aan de slag!

Het vraagt natuurlijk wel wat planning, want we moeten de badkamer wel kunnen blijven gebruiken. De kast met handdoeken is verplaatst naar de inloopkast. Het bad hebben we op zijn kant gezet. Eerst wilde ik het naar boven verplaatsen, maar dat is best lastig. Op zijn kant op een dik stuk bubbeltjesplastig is het redelijk makkelijk te verplaatsen.

Dan primen met speciale leemprimer van Tierrafino. Dat hecht overal heel erg goed aan, ook aan de tegels, sanitair en (tot Joris verdriet) aan het keukentrapje dat ik gebruik om overal bij te kunnen. Stucloper op de grond en veel gedoe met afplakband en afdekfolie dus.

En dan lemen! Het lukte me om de eerste laag in één dag te doen. Dat klinkt als niet veel, maar het was ontzettend lastig werken. Veel moeilijke hoekjes, een stuk schuin ondersteboven stuken, steeds trappetje op trappetje af en als allermoeilijkste het stuk boven de spiegel en de wastafel, achter een schoor van het gebint.

De leem bevat veel ijzeroxide en ik ben bang dat dat vlekken kan maken op de voegen van de tegels . Dus ik heb ook de tegels zorgvuldig afgeplakt waar ik aan het stuken ben.

Daarna een kleine week wachten tot het droog was… De luchtontvochtiger maar weer eens tevoorschijn gehaald, die we ooit voor de stacaravan hebben aangeschaft. (Een apparaat waar we veel plezier van gehad hebben!)

Op de foto’s ziet het er al heel netjes uit, maar op deze (overbelichte) foto is beter te zien hoe de eerste laag er uit ziet. De jute wapening moet voorkomen dat er barstjes in de leem komen.

En na een week de tweede laag erop. Dat moest nog veel netter, dus dat lukte me niet in één dag. Telkens een stukje. En de badkuip maar in de inloopkast gezet (waar de handdoekenkast al stond), want een beetje werkruimte had ik wel nodig (en hij stond wat wankel op zijn zijkant; ik wilde niet het risico lopen dat hij om zou vallen tegen de natte leem aan!) Gelukkig zijn we wel wat improviseren gewend…

Na iedere dag stuken eindeloos schoonmaken zodat we de douche en de wastafel weer konden gebruiken. Het is handiger om dit te doen vóór je de badkamer in gebruik neemt. Maar goed, dat wisten we al.

O ja, dit raam moet ook nog geschuurd en geschilderd voor we het bad weer kunnen terugplaatsen…

Heel tevreden met hoe het geworden is. Nu drogen, sauzen (want een bruine badkamer vinden we toch niet zo heel fraai) en de kozijnen rond raam en deur afwerken en dan hebben we eindelijk een helemaal affe badkamer!