Herfstupdate

Nadat de stratenmakers weg waren, waren er heel veel klussen te doen. Klussen die pas konden gebeuren als de bestrating zou zijn aangebracht (zoals het eindelijk opruimen van de stapels tegels en dakpannen op de achterweitjes), klussen die voortkwamen uit het bestraten (herstelwerkzaamheden), de klussen die nu eenmaal altijd moeten gebeuren in de herfst (zoals de moestuin opruimen en het helofytenfilter maaien) en klussen die in elk geval moeten gebeuren voor het weer heel nat winterweer wordt (zoals werkzaamheden in de sloot). Maar zoals dat gaat, liep het weer anders.

Eind augustus viel mij op, dat ik een beetje last van mijn knie had. Nou ja, dacht ik, niet op letten. Ik sla wel een keer volksdansen over. En als ik bezig ben, valt het helemaal niet zo op.

Maar na een week of vijf was het nog niet over. Sterker nog, ik kreeg alleen maar meer last van mijn knie. Noodgewongen rust houden dus. En dat terwijl het weer deze herfst perfect was om veel buitenklussen te doen: droog, rustig en niet zo heet als in de zomer.

Natuurlijk is er wel het nodige gebeurd.

Joris heeft de aansluiting van de regenwatertank gemaakt. We hebben een pomp in de put (zodat je geen lawaai in huis hebt.)

Die pompt het water naar de kelder. Gelukkig hadden we een mantelbuis(je) aangelegd van buiten het huis naar de kelder toe, voor je-weet-maar-nooit. Omdat het oorspronkelijke plan was, om de wc te gaan doorspoelen met grondwater (waarvoor er onder de kelder een grondwaterbron is geslagen), liep er ook een leiding van de kelder naar de wc.

Dat heeft Joris allemaal netjes aan elkaar gezet. Als de regenwatertank ooit leeg is, moeten we handmatig de leiding naar de wc weer aan de waterleiding koppelen. Maar met ons grote dak en 10 m3 opslag verwachten we dat dat niet vaak zal voorkomen.

Dus nu kunnen we de wc doortrekken met regenwater! Bijkomend voordeel is, dat er door het licht zure regenwater meteen minder kalkaanslag is. Dus minder poetsen. Van de zomer heb ik eindelijk de wc gestuukt en gesausd. Een nette foto maken valt alleen nog niet mee…

Om voldoende werkruimte te makenvoor het aansluiten van het water moest de halve kelder ontruimd. En toen was het eigenlijk het handigst om direct extra planken in de kelder te maken. Dus nu hebben we nog veel meer ruimte om een mooie voorraad aan te leggen!

Heel handig, want intussen haalde ik natuurlijk de nodige oogst uit de moestuin. Ondanks de regenachtige zomer toch een heel aardige oogst aan bataten, pompoenen en aardappels. Nieuw zijn de chayotes. De kolen zijn dit jaar allemaal door de slakken opgegeten en de tomaten kregen Phytophtora maar de prei deed het geweldig. In de vriezer hebben we kapucijners, tuinbonen en de sperziebonen waar niet tegen op te eten viel. Behalve de kool komen we alleen uien, knoflook en fruit systematisch tekort.

Om aan dat laatste wat te doen ben ik in september begonnen voor het huis een fruittuin aan te leggen. Maar vanwege mijn knieblessure is dat project gestrand nadat ik de eerste rijen palen geplaatst had. Langs de palen komen draden, en daarlangs ga ik kleinfruit leiden. Bramen, vijgen, tayberries, loganberries, jostabessen, zwarte, rode, witte en roze aalbessen, blauwe bessen en frambozen. Ik heb alles in huis, de draden, draadspanners, het plantgoed, maar moet wachten tot ik mijn knie weer vol kan belasten!

Op deze plek komt de hele dag zon, dus de fruitstruiken hebben ook veel water nodig. Daarom is er ook een watertank van 2000 liter geplaatst. Daarvoor moest er een nieuwe aansluiting aan de goot gemaakt. Joram hielp met solderen.

Wat doet Joris nou met die bladblazer? Hij blaast het water weg dat in de goot blijft staan. Door de werking van het gebint is onze dakrand gaan golven en hangt de goot niet meer overal even hoog …

Voorlopig is de nieuwe tank even provisorisch aangesloten met een pvc pijp die we nog hadden. Dat moet zink worden, dan oogt het iets eleganter. Om de tank heen komt gaas. En aan de zuidkant van de tank plant ik een vijg die aan het gaas aangebonden wordt. De vijg zal bij lage temperaturen profiteren van de bufferende werking van het zwarte vat en het water daarin.

(Ja, bij echt strenge vorst moet het vat leeg. Maar hoe vaak hebben we nou nog echt strenge vorst?)

Dan hadden we nog wat herstelwerkzaamheden te doen. De stratenmakers hadden het pad niet mooi aansluitend aan het puinpad gelegd. De bestrating begon met een drempel van 19 (!) cm. Met dit bedrijf in discussie gaan leverde alleen maar ergernis op. Dus is Jochem ons weer komen redden. We hebben de laatste drie meter bestrating eruit gehaald en opnieuw aangelegd.

Vervolgens hebben we het oude parkeerplaatsje voor het huis weggehaald (dat lag precies in de zichtlijn vanuit het huis). Het puin hebben we gebruikt om het pad op te hogen én om een (par)keerplek verderop, in de bocht van het pad, te maken.

En daarna het gat van het oude parkeerplaatsje weer opgevuld met de laatste grond die onder onze fundering vandaan is gekomen. Nu is het weiland weer vlak. En kon ik alles inzaaien met een kruidenrijk zaadmengsel, speciaal voor schapen.

En intussen is het alweer half november en stoken we de kachel weer. Naar het schijnt beginnen binnenkort de herfst/ winterregens. Ik was graag al verder geweest met de aanleg van de fruittuin, het opruimen van de moestuin en de andere tienduizend begonnen-en-half-afgemaakte klussen, maar het is niet anders. We hebben heel wat voorraad op de planken, laat het maar winter worden.