Dit is de website over het nieuwe project van Joris en Geertje. Aan het begin van deze eeuw woonden wij in Houten. Ooit een lieflijk dorpje, maar inmiddels als “overloopgebied” voor de stad Utrecht volgebouwd met nieuwbouwwijken uit alle decennia van 1980 tot nu. We vonden het maar niks en besloten dat we ófwel echt in de stad wilden wonen, ófwel echt op het platteland.
Er volgde een lange zoektocht. Want we wilden nu ècht zelf een huis bouwen, en niet beperkt worden door wat er al zou staan. En we wilden móói wonen. En rustig: we verlaten niet het comfort van de stad om langs een autoweg te zitten. Het perceel moest geschikt zijn om een paar dieren te houden. En we wilden van al dat moois niet alleen zelf genieten maar het ook delen met anderen door verblijfsrecreatie mogelijk te maken. En er komen niet zoveel percelen op de markt die aan al deze eisen voldoen.
We hielden nauwlettend alles in de gaten wat op Funda verscheen met meer dan 7000 m2 grond. Door heel Nederland, van Pieterburen tot Vaals. Verreweg de meeste huizen vielen af. Een te klein perceel, te dicht op de buren, geen mooie omgeving, naast een snelweg of intensieve veehouderij, of je betaalde voor allerlei zaken die we helemaal niet wilden. Als er al eens iets op de markt verscheen wat we echt interessant vonden was dat meestal al weg nog vóór wij er goed naar hadden kunnen kijken.
Die uitdaging konden we niet laten liggen. In april 2017 hebben we de sleutels in ontvangst genomen en zijn de werkzaamheden begonnen. Geertjes Hof moet een ecologisch landgoed worden waar natuur en menselijke behoeften worden samengebracht. Dit willen we doen door:
- een huis te bouwen van dampopen, bio-based materialen, wat mooi past in het goed bewaarde cultuurlandschap rond het Lindedal;
- herstel van dit kleinschalige cultuurlandschap en aanpassing aan de klimaatverandering;
- te pionieren met vormen van natuurinclusieve landbouw, waaronder een voedselbos en kruidenrijk hooiland;
- te streven naar zelfvoorziening op het gebied van voedsel, energie en afvalwaterzuivering.
Hierbij passen we ontwerpprincipes uit de permacultuur toe.
Een mooi perspectief, maar voor het zover is moet er nog heel wat water door de Linde stromen. Wat hebben we al gedaan:
- 2017: de meeste rommel opgeruimd, asbest gesaneerd, waterleiding, een toegangspad en een helofytenfilter aangelegd, één schuur afgebroken.
- 2018: een nieuwe (degelijke!) werkplaats (met ook tijdelijk kantoor) gebouwd;
- 2019: de oude boerderij afgebroken en kelder, fundering en gebint voor het nieuwe huis geplaatst;
- 2020: het dak dichtgemaakt, de kalkhennep muren gestort, kozijnen en glas geplaatst en de leemkachel gebouwd;
- 2021: dak geïsoleerd, binnenmuren gezet, vloeren (met vloerverwarming) gestort, dakkapel en dakramen geplaatst, tegelvloeren en installaties;
- 2022: verdiepingsvloer gelegd, muren gestuukt met leem en kalk en geleidelijk aan in het huis getrokken;
- intussen het voedselbos aanplanten en het terrein aanleggen;
- en intussen bouwen we aan onze ‘veestapel’ van melkschapen, loopeenden en kippen.
Het huis is nog láng niet af. En als het af is zijn we nog niet klaar: alle oude schuren moeten nog afgebroken en vervangen worden, het achtererf moet op hoogte gebracht, er moeten nog véél meer bomen geplat en natuurlijk vraagt alles geleidelijk aan ook onderhoud. Op dit blog zullen we de vorderingen beschrijven.